Parmesan | WakacjeWlochy.lh.pl Wakacje we Włoszech
Kulinaria

Czym zastąpić ser na pizzy? Zobacz

Jakie są obowiązkowe składniki pizzy? Ciasto to oczywiście podstawa, ale ważne są też inne składniki. Aby pizza była pizzą, musi mieć jeszcze sos, a także ciągnący się ser, prawda? Zasadniczo – tak. Jeśli jednak chcesz przygotować wersję bez tego składnika, również możesz to zrobić. Sprawdź, na co innego możesz zamienić ser na pizzy.

Artykuł sponsorowany

W dobrych pizzeriach, takich jak np. Pizzeria 105 Stopiątka, wysokiej jakości ser, czyli prawdziwa mozzarella jest absolutnie obowiązkowym składnikiem włoskiego dania. Nie ma się czemu dziwić – już w pierwszych, pochodzących z połowy XIX wieku, wersjach dania mozzarella była jego podstawą. Są jednak wśród nas osoby, które lubią pizzę, ale z różnych powodów wolałyby uniknąć jedzenia sera. Jedni rezygnują z tego składnika z uwagi na jego wysoką kaloryczność, inni – ze względu na nietolerancję laktozy, a jeszcze inne osoby np., dlatego że są weganami. Czym go zatem zastąpić?



…innym serem

To dobra opcja dla tych, którzy ser jako taki akceptują, ale woleliby zastąpić dość tłustą mozzarellę czymś lżejszym. Pole do popisu jest tutaj bardzo szerokie. Można postawić m.in. na:

  • Sery kozie – są idealne zwłaszcza dla tych, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Sery pochodzenia koziego mają intensywny aromat, a przy tym są łatwiej przyswajalne.
  • Odtłuszczony serek wiejski – to opcja dla osób dbających o sylwetkę. Pizza przygotowana na razowej mące i na której zamiast mozzarelli będzie serek wiejski (tylko 3% tłuszczu!), będzie smakować rewelacyjnie, ponieważ ten typ sera po roztopieniu niesamowicie się ciągnie.
  • Serkiem ricotta – równie smaczny i kremowy jak mozzarella, ale mniej kaloryczny.

…orzechami albo tofu

Choć w miejscach takich jak Pizzeria 105 Stopiątka trudno byłoby znaleźć w stu procentach wegańską pizzę, w sieci roi się aż od przepisów na substytuty sera. Te najpopularniejsze to:

  • sery wegańskie – przygotowywane m.in. na bazie oleju kokosowego, które można dostać w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością
  • sery z tofu – przejmują smak potraw, do których są dodawane, więc idealnie nadają się na pizzę
  • pasta z orzechów nerkowca – żeby ją uzyskać, należy zmiksować 20 dag orzechów z odrobiną wody i dwiema łyżkami oliwy oraz szczyptą soli, ostrej papryki i czosnku. Tak przygotowanym miksem możesz posmarować spód pizzy.

…niczym!

Pizza bez sera może być smaczna, i to jeszcze jak! Jaka wersja pizzy będzie najlepiej smakowała nawet bez tego dodatku?

Najlepiej sprawdzą się te bardziej wilgotne, a więc np. z plastrami pomidorów, cukinii czy bakłażana. Ciekawie smakować będzie również pizza, na którą wbijesz… jajko. Najlepiej zrobić to na 1-2 minuty przed końcem pieczenia. Wówczas żółtko pozostanie płynne i nada całej kompozycji wyjątkowego smaku.

Jeśli nie chcesz jeść sera wyłącznie ze względów dietetycznych, pamiętaj, że pizza zamówiona np. w miejscu takim jak Pizzeria 105 Stopiątka od czasu do czasu nie zaszkodzi Twojej sylwetce. Kawałek czy dwa raz na miesiąc to przyjemność, na którą możesz sobie pozwolić!

Booking.com

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.